Uite ca azi mi-am mai amintit ceva din copilarie, un joc ce mi-era foarte drag sa il joc. Un joc de-a asediul, al indemanarii si vitezei. E Castelul, sau cum mai e cunoscut "1,2,3 castel". E primul caz din lista jocurilor cand avem nevoie de ceva obiecte sa ne desfasuram actiunea, anume o minge si sase pietre. Sau sapte in unele variante, cate una pentru fiecare litera din cuvantul c-a-s-t-e-l plus inca una, varful castelului. Pietrele le cautam sa fie cat mai plate, sa poata fi cladite una peste alta. Daca stateau intr-un echilibru precar cu atat mai bine ca era mai greu de recladit castelul cand erai sub presiunea vanatorii.
Dar sa o luam cu inceputul. Din grupul de copii se alegeau doi lideri care faceau alegerea echipelor. Ordinea de ales se decidea prin clasica ghicire a pumnului in care se ascundea piatra. Cateodata in vremurile alea eram atat de sarmani de nu aveam nici un ban sa dam cu el pentru asta, asa ca foloseam metoda aceasta a ascunderii pietrei in pumn. Se imparteau asadar jucatorii in doua echipe. Se alegeau apoi pietrele de construit castelul prin asezarea una peste alta, asta fiind motivul pentru care era bine sa fie cat mai plate. Telul jocului era sa darami apoi acest castel de piatra ochindu-l cu mingea de la o distanta de 8-10 metri. Pentru asta fiecare jucator din echipa de atac avea dreptul la o incercare. Unul din jucatorii echipei adverse statea la castel sa recupereze cat mai repede mingea.
Se perindau la linia de aruncare toti membrii unei echipe. Daca nici unul nu reusea sa doboare castelul atunci treceau ei in aparare si cealalta echipa la aruncat. Daca totusi la un moment dat se lovea si darama castelul atunci toti membrii echipei atacante trebuiau sa fuga deoarece aparatorii incepeau sa ii vaneze cu mingea. In timp ce mingea se pasa intre vanatori, cei ce daramasera castelul incercau sa se apropie de el sa il recladeasca. Asta era tot farmecul jocului, sa distrugi castelul ca pentru mai apoi sa incerci sa il pui la loc sub presiunea aparatorilor care incercau prin lovire cu mingea sa elimine toti membrii echipei adverse. Daca se reusea inaltarea castelului cel ce o facea trebuia sa strige "1, 2, 3, CASTEL!", semnalizand astfel victoria echipei sale. Se putea proteja constructorul de catre coechipierii sai sa nu fie lovit cu mingea sau prin atragerea vanatoriilor in alte diirectii. Daca toata echipa atacatoare era insa eliminata prin atingerea cu mingea a tuturor componentilor ei atunci victoria era de partea aparatorilor si treceau ei la asediat.
Intre timp mi-am amintit ca acest joc se mai numea si "Sapte pietre", destul de lamuritor asupra problemei mele de la inceput legat de cate pietre compuneau castelul. Dar ma intreb eu, isi mai aminteste cineva ce inseamna "a musca din cascaval"?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu