Daca in ultima vreme am tot amintit de iarna si am auzit ca prin tara iar e frig m-am gandit azi sa spun o poveste de primavara. Nu orice primavara ci una orientala, cu flori de ciresi din tara soarelui rasare. Va invit sa vizitati alaturi de mine un parc-muzeu in aer liber din Yokohama, Japonia. Pentru un scurt istoric a trebuit de data asta sa ma documentez pe net, ca nu prea imi mai aduc aminte toate detaliile din timpul vizitei de acum 5 ani. Haideti deci sa ne pierdem pe aleile gradinii publice Sankeien.
Construita la sfarsitul secolului XIX de catre un negustor de matase japonez, pe numele sau Hara Sankei, gradina a fost deschisa publicului sub forma de parc si muzeu arheologic traditional japonez. Omul de afaceri a adunat in gradina sa cladiri specifice din intreaga Japonie. Parcul ce urca pe cateva coline cuprinde in valea centrala un lac alimentat de cateva izvoare si paraie. Ambientul creat de impletirea apelor si padurea ce acopera mai tot parcul e completat de casele japoneze presarate pe ici pe colo. Ai posibilitatea sa descoperi lucruri noi la tot pasul, explorand fiecare coltisor, strabatand orice poteca sau alee ce iti iese in cale. Am avut placerea de a vizita acest loc intr-o zi de primavara timpurie cand floriile pamantului incepeau timide sa se deschida. Am putut sa ma bucur si de frumusetea, renumita de altfel, a ciresilor in floare.
Vizitatorul e purtat pe alei in jurul lacului central spre cladirile parcului. O casa veche de nobil japonez azi joaca rol de casa de oaspeti si spatiu de spectacole. Intr-o curte specifica se intalnesc cateva cladiri stranse la un loc pentru a constitui un spatiu muzeal inchis si o casa a ceaiului. Aici ai posibilitatea sa vezi picturi si sculpturi din arta traditionala si sa gusti un ceai japonez servit de femei imbracate in chimonouri. Salonul de ceai are ferestre mari indreptate spre un iaz plin cu crapi multi-colori. In apropiere mai sunt cateva cladiri de servicii precum magazin de suveniruri si restaurant, cum altfel, cu mancare japoneza. In Sankeien totul e gandit in stil japonez care te inunda din orice colitisor. Dupa zona centrala se pleaca pe reteaua de poteci, alei si podete sa descoperi frumoasele case japoneze si alte cladiri anexe gospodariilor populare. Jgheaburi de piatra, lampi de gradina, mici altare de familie si statui de zeitati pigmenteaza padurea parcului fascinandu-te cu descoperirea lor la tot pasul. Ateliere mestesugaresti si cladiri administrative din sate japoneze au fost stramutate aici pentru a intregi tabloul. Toate acestea stau sub semnul pagodei aduse aici din Kyoto si instalata pe cea mai inalta culme a parcului. Cele trei etaje ale ei se inalta deasupra copaciilor din jur facand-o usor de observat cam din toate colturile gradinii. Pentru a ajunge la ea poti sa alegi calea scarilor sau o poteca prin padurea de bambus, in ambele cazuri trebuie sa depui ceva efort fizic parca tocmai pentru ca la capatul drumului piosenia templului sa iti incante mai mult spiritul.
Parcul Sankeien e un colt de Japonie traditionala in marea aglomeratie moderna a Yokohamei. E un fel de haiku al vremurilor vechi in fata unei Japonii a tehnologiilor avansate. O cale de a cunoaste adevarata lume japoneza a secolelor ce au trecut.
Moment de repaus |