vineri, 18 martie 2016

HONG KONG DINTR-O RĂSUFLARE

Tramvaiul pe plan înclinat sosește in stația de bază
   Mereu când am ceva mai mult de 4 ore de petrecut prin Hong Kong optez să urc pe Victoria's Peak deoarece acolo am aproape tot ce înseamnă orașul ăsta la doi pași distanță. Rețeaua de metrou e foarte bună in Hong Kong și sunt vreo 2 stații aproape de punctul de bază al popularului tramvai cu care poți urca în cel mai înalt punct al insulei.
Vedere spre zona centrală a Hong Kong-ului și Kowloon-ul în depărtare
   Sus, la stația finală, găsești tot orașul concentrat într-un punct. De cum te dai jos din tramvai intri în zona vânzătorilor de suveniruri cu o ofertă foarte bogată căci este totuși vorba de un oraș emblematic al Chinei și chiar al întregii Asii, plus influnțele britanice care încă se resimt în zonă. Apoi tot urci și urci vreo 6-7 etaje cu restaurante cu diferit specific și magazine felurite ca să ajungi pe terasa de pe acoperișul clădirii de unde poți admira tot orașul dacă ai noroc de o zi senină. Și dacă mai ai timp, de la unul dintre nivelele intermediare, poți să ieși din această clădire, să traversezi o piațetă și să intri într-un adevărat mall construit în vârful muntelui. Eu acolo încă nu am ajuns, mi-am lăsat treabă și pentru dățiile viitoare, dar știu sigur că acolo sunt și cel puțin două muzee care mă așteaptă să le vizitez.
Vedere din tramvai
   Punctul de belvedere, tramvaiul emblematic, restaurantele cu bucătărie locală, tarabele cu suveniruri unde poți negocia orice obiect sunt motivele pentru care merită să aștepți vreo 30-40 de minute (într-o zi normală) să prinzi un loc în tramvaiul care te urcă pe cel mai înalt munte al fostei colonii britanice. Chiar și așa, e cel mai rapid mijloc să ajungi acolo și să te și încadrezi în 4-5 ore de vizită a Hong Kong-ului.
Prin pădurea asta urcă tramvaiul
Spre Aberdeen, în spatele muntelui - și calea navală pe care ajung eu în Hong Kong

vineri, 11 martie 2016

DE CE AȘ MERGE (IAR ȘI IAR) LA HAȚEG

 
   Am aflat de curând cum că în Hațeg ar fi un parc ceva mai special, așa zis al dinozaurilor. Mi-a zis soția într-o zi de vară "Hai să vizităm Geoparcul Dinozaurilor -Țara Hațegului!". Eu de obicei la un "hai..." răspund tot cu "hai" și așa iată-ne în miezul verii în drum spre Hațeg. Eu, credul, am zis că bat oleacă la picior parcul ăsta și apoi mă pun pe o bancă la umbră sau la o masă a vreunei terase, la o bere rece... nu mi s-a aprins însă beculețul că de ce tocmai la Hațeg să fac treaba asta.
   Mi-au scăpat din vedere două amănunte: prefixul Geo- si cuvântul Țara. Păi cum era să intre așa un parc într-un oraș? Defapt orașul intră în parc (se află pe teritoriul parcului). Să lămuresc puțin. Un geoparc este o asociere de comunități, e reprezentat zonal tocmai de teritoriul unit al acestor comunități care au obiective comune de dezvoltare și caracteristici geologice, biologice și culturale asemănătoare. Sună cam tehnic, dar simplificat e vorba tocmai de sublinierea caracteristicilor ce au dus la denumirea de "țara...". 
   Dacă geoparcul e denumirea modernă a "țării..." (cât de cât), m-aș întoarce în cazul celui de la Hațeg la o formă mai veche și i-aș zice "Tărâmul de Mituri al Hațegului", căci fiecare localitate, fiecare deal, fiecare colțișor are aici o poveste mai nouă sau mai veche. Case de grofi (niste boieri maghiari pentru cei care nu cunosc termenul), trasee tematice, locuri de șezătoare sunt subliniate foarte bine în acest parc pentru a te face să te oprești puțin asupra lor și a le afla secretul. Și pe deasupra tuturor plutește un Hațegopterix bătrân de aproximativ 65 de milioane de ani (dacă am reținut eu bine, hai, plus/minus 5 milioane - ce mai contează dacă ești un profan în domeniu...).
   Da, zona mai este cunoscută pe plan mondial și datorită descoperirii aici a numeroase schelete și cuiburi de dinozauri pitici, insulari, care au trăit în zona țării noastre acum milioane de ani. Dar despre aceștia vă las pe voi să aflați, eventual printr-o vizită în zonă...




joi, 3 martie 2016

TOKYO LA ÎNĂLȚIME


Vedere de noapte de la 350m 
Tokyo Skytree Tower
   M-am plimbat puțin azi printre pozele mele de călătorie și mi-am amintit de ultima vizită la Tokyo. Ce să faci dacă nu ai mult timp de plimbare prin Tokyo? Urcă în unul dintre cele două turnuri ale orașului: Tokyo Tower și Skytree Tower.
  Recomand pe al doilea, fiind mai înalt și amplasat parcă mai bine pentru o priveliște completă asupra orașului. Turnul Tokyo Skytree Tower este încununarea zonei numite Tokyo Skytree Town, o arie gândită pentru petrecerea timpului liber în diferite feluri: un mall cu magazine si restaurante, un acvariu, câteva muzee și, deasupra tuturor, turnul ce se înalță până la 634 de metri. Publicul poate să viziteze deck-ul de la 350 de metri înălțime sau galeria de la 450. Fiecare zonă are 2-3 etaje cu perete exterior complet de sticlă pentru a da posibilitatea la cât mai mulți vizitatori să admire Tokyo-ul și împrejurimiile de la cele două altitudini. Există o taxă de vizitare și accesul până la cele două nivele se face cu lifturi de mare viteză. Mai sus de 450 de metri este zona tehnică pentru diferite antene radio-TV. 
În depărtare, Tokyo Tower, văzut de la 450m
Cam asta e viteza maximă atinsă de primul lift, până la 350m
   Eu am ajuns aici seara, dar tot a fost o senzație aparte să admir orașul de la o asemenea înălțime. Sunt multe linii de metrou sau tren care au stații în zonă, o menționez aici linia de metrou care vine direct de la Aeroportul Haneda și trecând aproape de terminalul de containere, Keikyu Line